Tullin Anu Autio – konkreettinen tunne onnistumisista lisäsi hyvinvointia

Sharing is Caring

Share on linkedin
Jaa | Linkedin
Share on twitter
Jaa | Twitter
Share on facebook
Jaa | Facebook
Tullin tietohallintojohtaja Anu Autio päätti osallistua Unik Health Coaching-valmennukseen alkuvuodesta. Hän on työskennellyt Tullissa jo 15 vuoden ajan.

Tullin tietohallintojohtaja Anu Aution valmennus ehti alkaa ennen koronaepidemian puhkeamista. Etätöitä Tullilla tehtiin jonkin verran jo sitä ennen, mutta maaliskuun puolivälissä Anu siirtyi kokonaan etätöihin.

Tämä oli hieno tilaisuus ja arvostan sitä, että Tulli haluaa näin pitää henkilöstöstään huolta. En ollut aiemmin kuullut tällaisesta valmennuksesta, johon voi osallistua etätapaamisin kevyellä tavalla ilman fyysistä siirtymistä toiseen paikkaan. Osallistumiskynnys oli matala, ja lähdin mukaan avoimin mielin, Anu kertoo aloituspäätöksestään.

Tullin tietohallinnossa arki on hyvin hektistä, ja arjessa ei tullut riittävästi hetkiä pysähtymiseen. Tämän vuoksi Anu koki valmiiden hyvienkin saavutusten pyyhkiytyvän heti mielestä pois, kun koko ajan tuli uutta tilalle.

Suurin ongelmani oli, etten pysähtynyt iloitsemaan valmiista asioista ja nähnyt niitä. Sen johdosta en nähnyt myöskään ympärillä tapahtuvia hyviä asioita ja koin, etten pysty riittävän positiivisella tavalla kannustamaan myöskään muita. Halusin toimia parempana johtajana ja myös kotielämässä eteenpäin katsovana ihmisenä, Anu kertoo alkuvaiheesta.

Kolme kuukautta kestäneessä yksilöllisessä etävalmennuksessa oli mahdollisuus pysähtyä oman elämän äärelle valmentajan kanssa muutaman viikon välein.

Yhteys valmentajaan rakentui todella mukavasti. Keskustelut olivat todella hyviä. Usein Sari nosti esiin näkökulmia, joita ei itse ollut tullut ajatelleeksi.

Todella tärkeäksi asiaksi Anulle muodostui Onnistumisten päiväkirja, jota hän täytti lähes päivittäin etävalmennuspalvelussa. Valmentaja Sari kävi lukemassa merkintöjä myös tapaamisten välillä, ja elävän elämän päiväkirjamerkintöjä koskevalla palautteella oli iso merkitys matkan varrella.

Onnistumisten päiväkirja oli todella hieno juttu. Se auttoi konkretisoimaan, mitkä asiat ovat valmistuneet ja missä olen onnistunut. Oli todella tärkeää saada valmennuksessa myös itselle positiivista palautetta. Lisäksi valmennuksen kautta opin antamaan kiitosta myös kollegoille. Olen kyllä aina pitänyt palautteen merkitystä arjessa tärkeänä, mutta tässä se nousi kiireeseen hukkuneena uuteen arvoonsa, Anu kuvailee.

Valmennuksen merkittävimpinä antina Anun omaan hyvinvointiin olikin juuri omien onnistumisten näkyväksi tuleminen.

Olen ollut aika suorituskeskeinen ja ajatellut, että asiat pitää saada eteenpäin tietyssä aikataulussa. Silloin on helppo rämpiä puurtamisessa huomaamatta hyviä pieniä ja isoja asioita. Haluan jatkaa tällä hyväksi havaitulla tiellä. Asia on tärkeä muistaa ja pitää mielessä ellei päivittäin niin viikoittain, niin töissä kuin kotona, Anu pohtii.

 

 

 
Tullin tietohallintojohtaja Anu Autio.