Kun loma lähestyy, pysähdy – mikä on itsellesi tärkeää ja mikä tuntuu itsestäsi hyvältä?

Sharing is Caring

Share on linkedin
Jaa | Linkedin
Share on twitter
Jaa | Twitter
Share on facebook
Jaa | Facebook

Kesäloman tarkoitus on palautua arjesta. Siksi lomatekemiseen kannattaa suhtautua rennosti – ei aikatauluttaa ja suorittaa kaikkea, sitä mikä jäi talvella ja keväällä tekemättä, kun ei ehtinyt, jaksanut tai vain voinut.

Omaa palautumista suunnitellessa kannattaa olla terveesti itsekäs, mutta ottaa samalla sopivasti huomioon myös läheisten toiveita. Kun tunnistaa itselle elämässä tärkeät asiat ja mikä tekee itselle hyvää sekä toimii sen mukaisesti, auttaa omaa mieltä ja kehoa samalla rentoutumaan. Toiset meistä nauttivat omasta rauhasta, toiset ystävien tapaamisesta. Yhdelle sopii täydellinen irrottautuminen töistä, ja toinen on levollisempi, kun voi katsoa sähköpostit läpi vaikka kerran viikossa.

Henkinen irrottautuminen työstä ja arjen askareista vaatii sekä passiivista oleilua että aktiivista tekemistä. Passiivinen oleilu voi olla riippumatossa otetut päivätorkut tai univelkojen pois nukkuminen. Aktiivinen tekeminen on toiselle retki uimarannalle, toiselle puutarhan kukkapenkkien siirtoa.

Irtiotto heti loman alussa varmistaa palautumisen käynnistymisen. Kesälomien alkaessa kyselin Unik Health Coaching-valmennettaviltani, miten he aikovat aloittaa lomansa. Tapoja oli yhtä monia kuin ihmisiäkin. Tässä niistä muutama:

”Suuntaamme heti ensimmäisenä lomapäivänä kohti Lappia. Vietämme kokonaisen viikon erämaassa vaeltaen ja kalastellen. Parasta on, ettei koko viikkoon ole verkkoyhteyttä. Ei tiedä eikä välitä mitään maailman menosta.”

”Odotan niin parhaan ystävän häitä, jotka siirtyivät vuodella. Vihdoinkin saa pukeutua nätisti, laittaa itseänsä, juhlia ja tavata ystäviä kasvokkain.”

”Käytän ensimmäisen lomapäiväni itseni hemmotteluun. Käyn ensin hieronnassa, sen päälle jalkahoidossa ja lopuksi kampaajalla. Siitä syntyy lomafiilis. Matkalla kotiin saatan poiketa kesäalessa.”

”Olen haikaillut koko kevään pääseväni taas joogaan. Nyt menemme ystävän kanssa joogakurssille heti loman alkaessa. Seuraavalla viikolla onkin vuorossa melontareissu toisen ystävän kanssa.”

”Perinteinen tapa aloittaa loma on moottoripyöräreissu miesten kesken. Vaimokin on tyytyväinen kun saa olla itsekseen rauhassa kotona. Sen jälkeen on kiva suunnata yhdessä  mökille.”

”Olen jo kiinnittänyt riippumaton pihalle omenapuiden varjoon. Ja rohmunnut kirjastosta ison pinon kirjoja. Aion vaan loikoilla ja lukea, saatan ottaa välillä päiväunetkin. Parin päivän kuluttua on taas virtaa lähteä perheen kanssa sukulaisia tapaamaan.”

Mikä onkaan oma irtiottosi loman alkaessa, nauti siitä. Olet sen ansainnut!

Unik Health Coaching-valmentaja Sari Sonninen