Osuuskauppa Arina – yksilöllinen hyvinvointivalmennus palautti korona-ajan viemän hallinnantunteen elämään

Sharing is Caring

Share on linkedin
Jaa | Linkedin
Share on twitter
Jaa | Twitter
Share on facebook
Jaa | Facebook

Osuuskauppa Arina tarjosi keväällä 2021 tulosvastuullisille esimiehille mahdollisuuden Movendoksen Unik Health Coaching -terveys- ja hyvinvointivalmennukseen. Kaikkineen yli sata esimiestä osallistui yksilölliseen arvo- ja ratkaisukeskeiseen valmennukseen kevään aikana. Osuuskauppa Arina on Pohjois-Suomen alueella toimiva S-ryhmän alueosuuskauppa, jolla on yli 180 toimipaikkaa ja yli 3000 työntekijää.

Minna Karhu oli mukana valmennuksessa. Alkuun Minnaa mietitytti, voiko valmennuksesta olla hyötyä omassa elämäntilanteessa, kun haasteet eivät liittyneet syömiseen, nukkumiseen ja muihin perinteisiin hyvinvointivalmennuksen osa-alueisiin.

Onneksi ilmoittauduin mukaan. Luottamus valmentajani kanssa syntyi heti, ja avasin hänelle koko elämäntarinani. En tavallisesti kerro uusille ihmisille omista asioista, joten kohtaaminen toteutui etänä hyvin poikkeuksellisella tavalla, Minna Karhu kertoo.

Minna oli osallistunut syksyllä 2020 tulosvastuullisille esimiehille toteutettuun työterveyskyselyyn, jolla kartoitettiin koronan vaikutuksia esimiestyöhön, siihen liittyviin kokemuksiin ja tuen tarpeeseen.

Onneksi työnantaja näki kyselytulosten perusteella tarpeelliseksi tukea meitä esimiehiä tällaisella tavalla. Itse koin pahimman korona-ajan erittäin raskaaksi. Olen tehnyt koko elämäni töitä ravintola-alalla, joten olen tottunut monella tavalla sietämään epävarmuutta. Korona-aika kuitenkin vaikutti voimakkaasti, koska siihen ei ehtinyt valmistautua eikä reagoida, jolloin omat voimavarat hupenivat nopeasti. Olen aina tehnyt työni hyvin, mutta koronan myötä menetin vaikuttamisen mahdollisuuden, jolloin yritin vain pysyä pinnalla. Muutoksia tuli muutoksen perään, ja samalla henkilöstöllä oli hirveä huoli ja hätä, riittääkö töitä ja miten koronan kanssa ylipäätään käy. Kaiken tämän johdosta en enää kyennyt pitämään oman elämän ohjaksia kädessä, Minna taustoittaa.

Valmennuksen aikana tavoitteeksi tuli päästä takaisin oman elämän tärkeimmäksi ihmiseksi ohi työn, lasten ja koirien. Minnan muutokset olivat pieniä arjen asioita, jotka lopulta tuntuivat muuttavan koko Minnan elämän.

En ole koskaan aiemmin pitänyt itseäni oman elämäni tärkeimpänä ihmisenä. Valmennus sai minut ajattelemaan asioista todella eri tavalla. Muutos näkyy niin, että olen opetellut olemaan terveellä tavalla itsekkäämpi. Esimerkiksi kotona ja töissä lähestyn asioita ja tilanteita myös sen kautta, mikä tekee minulle hyvää. Ennen uimaan lähtemistä ei tarvitse tehdä kotitöitä. Kuuntelen, miltä minusta tuntuu, kun ennen kuuntelin, mitä muut minusta haluavat, toivovat tai ajattelevat. Valmennuksen myötä osasin myös sanoa kyllä uudelle unelmatyöpaikalle S-ryhmän palveluksessa eri paikkakunnalla. Ehkä minua oli omassa elämänkaaressa jollakin tapaa koulittu siihen, että en ole kauhean tärkeä, jolloin sitä uskomusta alkaa helposti kantaa mukanaan. Nyt kaikki on muuttunut, Minna pohtii.

Minna kertoo arvostavansa kovasti työnantajaa tällaisesta mahdollisuudesta. Koska jokainen ihminen ja työntekijä on erilainen, on todella tärkeää, että jokainen valmennus muovautuu sisällöltään yksilöllisen elämäntilanteen mukaiseksi. Näin valmennuksessa keskitytään niihin asioihin, jotka ovat kullekin itselleen tärkeitä. Jos valmennus olisi sisältänyt valmiita uni-, ravinto- tai liikuntaohjelmia, ei Minna olisi osallistunut valmennukseen.

Valmentaja ei kertonut minulle valmiita ajatusmalleja, vaan kysyi oikeita kysymyksiä. Hän myös kannusti pohtimaan, miksi ajattelen, kuten ajattelen, ja voisinko toimia jollakin tavalla toisin. Valmentajani oli todella hienolla tavalla läsnä etätapaamisissa. Hän oli siinä edessäni juuri minua varten hyvin aitona ihmisenä. Jos kaikista ihmisistä huokuisi samanlainen läsnäolo missä tahansa asiakastyössä, niin kaikilla asiakkailla olisi aivan mahtava olo, Minna kiittelee.

Minna siirtyy uusiin tehtäviin SOK:lla tulevassa vuodenvaihteessa.

Katso video

Osuuskauppa Arinan esihenkilöinä toimivat Minna ja Hannu kertovat uudella videolla kokemuksestaan Movendoksen Unik Health Coaching -valmennuksessa.

Movendos on kotimainen yritys, joka tuottaa valmennuspalveluja ja etäratkaisuja yksilön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Movendoksen kehittämät palvelut ja teknologia pohjautuvat käyttäytymis- ja terveystieteen tutkimukseen sekä yhteistyöhön alan asiantuntijoiden kanssa. Valmennuksen toteuttamisessa ja vaikuttavuuden arvioinnissa hyödynnetään yrityksen kehittämää kartoitus- ja etävalmennusteknologiaa.

Lisätietoja: unik.movendos.com